Longarm quilten

Ons atelier

 Workshop Longarm quilten

Het Kennemer Quilthuis biedt u de mogelijkheid om workshops Longarm quilten te volgen. De lessen duren 2 ½ uur en worden individueel of per 2 personen gegeven. De inhoud van de lessen wordt afgestemd op uw wensen en uw niveau. Bent u een beginner? Dan gaan we starten met de basis beginselen van het longarm quilten en leert u eenvoudige motieven.

Bent u bekend met longarm quilten? Dan kunt u ook terecht voor het uitbreiden van uw kennis en vaardigheden met bijv. backfills, veren, continousline figuren of trapunto.

Heeft u tenminste 1 workshop gevolgd dan kunt u eraan denken om een van uw eigen quilts zelf te komen quilten.

Zelf quilten
Als u overweegt om uw quilt zelf machinaal te quilten, dan is het verstandig om eerst een workshop te volgen.

In de workshop leert u de machine te bedienen en kunt u ervaring en vaardigheid met de machine opdoen. De workshop geeft u ook een beter inzicht in de mogelijkheden van het machinaal quilten.

De quilt top en vulling worden apart opgespannen. Dit wordt voor u gedaan zodat u direct met quilten kunt beginnen.

Uiteraard is er voldoende begeleiding aanwezig. Hierdoor kunt u uw quilt helemaal naar eigen wens quilten en met de patronen die u zelf kiest.

Hoe moet u uw quilttop aanleveren?

Een goede voorbereiding is van belang voor het eindresultaat. Door de volgende stappen te volgen kunt u vertraging en extra kosten voorkomen.

De top 
Verwijder alle losse draden ook  aan de achterkant. Denk eraan dat donkere draadjes kunnen doorschemeren op lichte stukken. Vooral bij handgemaakte tops is het verstandig om een paar millimeter vanaf de buitenrand een machinaal stiksel te plaatsen. Controleer of de naadjes niet loslaten. Controleer of alle naadje en applicaties goed vastzitten.

Zorg ervoor dat de randen recht zijn en de hoeken haaks. Corrigeer borders die te strak of met teveel ruimte zijn aangenaaid. Geef aan wat de bovenkant is met een vastgespeld papiertje.

De kortste kant van uw quilt mag niet groter zijn dan 280 cm, breder past niet op de machine. Versiersels als kralen, knopen en glitters zet u na het doorquilten er pas aan.

Achterkant en tussenvulling 
Neem de top, vulling en achterkant los van elkaar mee.  De achterkantstof moet minstens 20 cm breder en langer zijn dan de quilttop, ook als u een quilt alleen wilt laten rijgen.  De randen van de achterkantstof moeten recht zijn, de hoeken moeten haaks staan, en de stof moet goed gestreken zijn. Alle zelfkanten verwijderen.  Strijk de naad open. Het beste resultaat krijgt als er geen naden in de achterkant zitten.
Tussenvulling moet recht zijn afgeknipt  en haakse hoeken hebben. Deze vulling moet ook minstens 20 cm groter zijn dan de top.
Quiltgaren wordt in de winkel uitgezocht, we hebben een ruime keuze.
Tussenvulling en achterkantstof kunt u ook in het atelier kopen bij het inleveren van de top. We hebben hiervoor o.a. keuze uit dubbelbrede stoffen. Of kijk op onze webshop voor het maken van een mooie keuze.

Let op: Stugge stoffen en tussenvullingen kunnen niet op de longarm worden bewerkt.