Machinaal Quilten

Machinaal Quilten

Workshop Machinaal quilten

Het Kennemer quilthuis biedt ook workshops machinaal quilten aan. U krijgt de mogelijkheid  om zelf achter de Longarm machine te staan en te ervaren hoe je creatieve figuren kan maken als je je coördinatie onder controle hebt natuurlijk.  In een dagdeel  leert u de basis patronen, het bedienen van de machine, en als u de slag te pakken hebt kunt u er aan gaan denken om zelf een quilt te gaan quilten.

workshop machinaal quilten
Het Atelier in actie

Zelf quilten

Als u overweegt om uw quilt zelf machinaal te quilten, dan is het verstandig om eerst een workshop te volgen.

In onze workshop leert u de machine te bedienen en kunt u ervaring en vaardigheid met de machine opdoen. De workshop geeft u ook een beter inzicht in de mogelijkheden van het machinaal quilten. De quilt top en vulling worden apart opgespannen. Dit wordt voor u gedaan zodat u direct met quilten kunt beginnen.

Uiteraard is er voldoende begeleiding aanwezig. Hierdoor kunt u uw quilt helemaal naar eigen wens quilten en met de patronen die u zelf kiest.

Voor het grootste rendement  adviseren wij u om de workshop en het huren van de machine zo kort mogelijk achter elkaar te plannen.

Het Kennemer Quilthuis heeft ook een rijgservice.  Wij spannen de top, backing en batting op de machine. Het geheel wordt met een grote steek aan elkaar geregen. Kijk hoe dit gaat in de video

Jeugdige interesse

Er zijn ook jonge dames die het erg leuk vinden om met een Longarm te quilten. Hoewel het nieuw is voor hun gaan ze er serieus mee om . Leuk om te zien. Wij begeleiden ook een jonge dame om het quilten te leren.

Het laten doorstikken van uw quilt

Als u uw quilt bij het Kennemer Quilthuis machinaal wil laten doorstikken dan maakt u het beste een afspraak om uw quilt te komen brengen. Ik neem dan ruim de tijd  om samen met u uw quilttop te bekijken en te bespreken wat uw wensen zijn. Belangrijk hierbij is wat de functie wordt van de quilt. Wordt het bijv. een wandkleed, een kinderquilt of gaat u er zelf onder slapen? Deze functies en de aard van het patchwork zijn belangrijke uitgangspunten om te komen tot de juiste keuze van quilt patronen, garens en tussenvulling/backing. Uiteraard krijgt u hierbij advies en laat ik u allerlei mogelijkheden zien.

U kiest en ik maak het!!

Hoe moet u uw quilttop aanleveren?

Een goede voorbereiding is van belang voor het eindresultaat. Door de volgende stappen na te lopen kunt vertraging en extra kosten voorkomen.

De top 
Verwijder alle losse draden ook  aan de achterkant. Denk eraan dat donkere draadjes kunnen doorschemeren op lichte stukken. Vooral bij handgemaakte tops is het verstandig om een paar millimeter vanaf de buitenrand een machinaal stiksel te plaatsen. Controleer of alle naadjes niet loslaten. Controleer of alle naadje en applicaties goed vastzitten.

Zorg ervoor dat de randen recht zijn en de hoeken haaks. Corrigeer borders die te strak of met teveel ruimte zijn aangenaaid. Geef aan wat de bovenkant is met een vastgespeld papiertje.

De kortste kant van uw quilt mag niet breder zijn dan 320 cm zijn, breder past niet op de machine. Versiersels als kralen, knopen en glitters zet u er na het doorquilten pas aan.

Achterkantstof en tussenvulling 
Lever de top, vulling en achterkantstof los van elkaar in.  De achterkantstof moet minstens 20 cm breder en langer zijn dan de quilttop, ook als u een quilt alleen wilt laten rijgen. De randen van de achterkantstof moeten recht zijn, de hoeken moeten haaks staan, en de stof moet goed gestreken zijn. Alle zelfkanten verwijderen. Strijk eventuele naden open. Het beste resultaat krijgt u als er geen naden in de achterkant zitten. Tussenvulling moet recht zijn afgeknipt  en haakse hoeken hebben. Deze vulling moet ook minstens 20 cm groter zijn dan de top.
Quiltgaren wordt in de winkel uitgezocht, we hebben een ruime keuze.
Tussenvulling/batting en achterkantstof kunt u ook in het atelier kopen bij het inleveren van de top. We hebben hiervoor o.a. keuze uit dubbelbrede quilt stoffen. Of kijk op onze webshop voor het maken van een mooie keuze.

Let op: Stugge stoffen en tussenvullingen kunnen niet op de longarm worden bewerkt.

Ons atelier